/ Inici  / Galeries  / Marmotes a la neu

MARMOTES A LA NEU

 

Aquest projecte va començar en el mes d’abril de 2010. Per aquelles dates estava fotografiant una colònia estable de marmotes que ja coneixia en el Pirineu d’Andorra. Mentre estava realitzant el meu treball, va començar a caure una dèbil nevada que va convertir l’escenari en un tapis blanc que va canviar tot el decorat del paisatge. No vaig pogué llavors aconseguir fotografies de marmotes a la neu perquè una densa boira m’ho va impedir, però d’aquí va partir la idea de fotografiar marmotes a la neu que tres anys mes tard s’ha materialitzat.

Després de una intensa recerca de fotografies de marmotes vaig observar que molt poques son les que es poden veure sobre el mantell blanc de la neu, fet aquest que va despertar mes si es pot el meu interès per el projecte. Coneixia el lloc, ho podia fer i m’agradava el que feia..... només em faltava que les marmotes m’acceptessin i que la neu aparegués.

No obstant, ja que coneixia el lloc, soc amant de la muntanya i de la natura, i encara que per a arribar als 2000 metres que es on habita aquesta colònia de marmotes s’ha de fer mes o menys un hora d’ascensió, he dedicat molts dies a la seva observació i molts mes a fotografiar-les, enllaçant així dues finalitats; intentar que s’acostumessin a la meva presencia per un costat i mirar de aconseguir bones imatges per al meu por folio.

El mètode de treball va consistir des de un bon principi a realitzar un apropament  lent però constant a les seves madrigueres, immòbil en els llocs a on m’anava situant durant hores per que la meva presencia i els meus futurs moviments no els veiessin com a una amenaça, dons el projecte tenia que ser sense hyde i totalment en el seu hàbitat.

Com ja he dit, durant tres anys he estat esperant “l’oportunitat” de   fotografiar les marmotes  a la neu. Aquesta ocasió va arribar ja ben entrada la primavera del any 2013, dons unes intenses nevades varen propiciar la situació. Entre finals de maig i principis de juny es quan es varen produir les nevades, vaig pujar fins a sis vegades al lloc on habiten, quasi totes elles amb raquetes de neu , per tal de fotografiar lo projectat.

Tres d’aquests dies no vaig prendre ni una sola fotografia, dons, o bé el seu ànim no estava ben disposat per a deixar-se fotografiar o bé la inclemència meteorològica m’ho va impedir. Però en els altres tres dies si que vaig tenir mes sort i en tots ells vaig pogué disparar la meva càmera. Un d’ells va ser el mes intens i productiu, dons després de una gran nevada nocturna, un sol brillant em va permetre disparar còmodament, i a mes les marmotes aquell dia semblaven voler que jo les fotografiés.

Aprofitant la oportunitat que em brindava tant la natura com les pròpies marmotes vaig pogué fotografiar-les durant aquells tres dies en diferents llocs del territori, i en diferents actituds, tant individuals com interactuant entre elles. A mes, com que quasi sempre el seu pel era moll , amb el reflex del sol aquest brillava sobre manera i les seves tonalitats grisoses es tornaven mes marrons

En total varen ser mes de 24 hores de sessió i al voltant de 2000 imatges preses, de les quals aquest es un breu resum.

 

 

Miquel Angel Artús Illana